понеделник, 3 февруари 2014 г.

ЧЕРНО-МОРЕ - 1929. - ФБ - 03.02.2014.

“Чудото” на замръзналото Черно море през 1929 година
24.02.2012
Леденият блок имал размери 8 км дължина, 2-3 км. широчина и 1 м височина

Възможно ли е Черно море да замръзне? Да! Това се е случило точно преди 83 години, в един такъв студен месец февруари както сегашния. От онова далечно за нас време са останали снимки, спомени, които се разказват като семейна история и разбира се - написаното в тогавашната преса. “Чудото” да усети какво е това водната шир да се скове от студа до такава степен, че да се покрие от край до край с лед Черно море, не е дадено на всяко поколение.                                                      
Зимата на 1929 година била изключително сурова. През месец февруари „студена вълна” залива цяла Европа: Германия, Франция,Чехия, Австрия, Унгария, Сърбия. Студът стига до Италия, Гърция и Турция. На 12 февруари е регистрирана най-ниската температура - минус 38 С. На континента бушуват снежни бури, придружени от обилни снеговалежи.
Балтийско море замръзва, а много кораби са сковани в ледена прегръдка. Изпратени са броненосците “Шлезвиг – Холщайн” и “Елзас” да разбиват ледовете. Пуснати са аероплани да търсят изчезнали кораби, а на откритите екипажи пускат хранителни припаси.
Париж също е скован от студ и лед. Движението по улиците било замряло. Просяците отказвали да приемат пари, молели за ром. Река Сена изцяло замръзнала.
Затрупани в снегове били Румъния и Унгария. Параходните агенции преустановили превоза на пътници и търговски товари, поради замръзнали пристанища.
Виенската преса е отразила подробно хрониката на студа. През периода 12-14 февруари температурите в Австрия също паднали до минус 38С. На много места в столицата се пукали тръбите за вода и газ. Млякото, месото и зеленчуците замръзвали. Търговците търпели големи загуби. Цели каси с цитрусови плодове били изхвърляни, защото пристигали замръзнали.
Скитници падали по улицата и за да не умрат от измръзване специални санитарни коли ги прибирали в затоплени за целта помещения. Правителството наредило по улиците да циркулират войнишки кухни и от 9 часа сутринта до 8 часа вечерта да раздават горещ чай, захар и хляб на нуждаещите се. В Русия снежни виелици затрупали пътищата и населените места. Дунав напълно замръзнал.
Замръзналото море край Бургас
Така наречените “Сибирски студени вълни” засегнали цяла Северна България и Черноморското крайбрежие. Виелици, снежни бури, замръзнала река Дунав били явления, съпровождали застудяването. Студовете сковавали в лед бургаското пристанище. Преустановено било всякакво движение на параходи.
Още на 4 февруари, поради силните североизточни ветрове и бури, три парахода тръгнали от Варна и пет от Цариград, не пристигнали в Бургаското пристанище. Холандският параход “Клио” два пъти се е  опитал да тръгне от Бургас за Цариград, но поради неблагоприятните метеорологични условия се наложило да се върне и да хвърли котва край Папарус (Сарафово). Веднага около него започнал да се образува лед. Същата ледена участ имал и немският кораб “Хиос”, който хвърлил котва при нос Емине.
Особено забележително е замръзването на Черно море на 11 февруари. На тази дата басейнът на Бургаското пристанище замръзнал, а останалата част от залива била покрита с дебела ледена кора. Освен акостиралите кораби, лодките и гемиите на рибарите също били сковани от леда. По целия хоризонт се забелязвали да плават големи ледени блокове. Във Варна дебелината на леда достигнал 30 см., а в Бургас 15-20см. Местните вестници “ Бургаски фар” и “Вечерна бургаска поща” следели картината на заледяването и отразявали събитията по своите страници.
На 23 февруари студовете се засилват. В Русе, Мездра и Горна Оряховица са измерени минус 20С, в Бургас минус 15С. Духал силен, почти ураганен североизточен вятър. Вълнението било голямо. Замръзването на морето продължавало. Моряци от бреговата охрана Хрант Папазов и Трайко Велянов били изпратени от началника си да патрулират по бреговата ивица от Бургас до Ченгене Скеле. Изпълнявайки своята крайбрежна служба те решили да тръгнат сутринта в 10.30 часа от  фабрика “Котва” към Ченгене Скеле като скъсят пътя по леда.
По суша това разстояние било 15 км, а пряко - 10 км Двамата стигнали към 12.40 на Ченгене Скеле и след малка почивка тръгнали обратно. По пътя си срещнали ято лебеди около 40-50 птици. Стреляли по тях и след като ранили един лебед в крилото го донесли в Бургас като трофей.
На 24 февруари морето в бургаския залив осъмнало замръзнало. От брега изглеждало като полярна ледена пустош с ледове и айсберги. Новината за това невиждано явление се разнесла бързо из града и бургазлии масово излязли да го наблюдават. Доста от тях се престрашили и се разхождали по леда около фара. Около 50 ученика навлезли 1 км навътре в морето и направили множество любителски снимки. Бреговата охрана съобщила, че една грамадна ледена планина с фантастични размери заседнала край нос Емине и нос св. Атанас.
Леденият блок имал размери 8 км дължина, 2-3 км. широчина и 1 м височина. Тласкан от ветровете той се доближавал до брега на 1 км. Всички параходи в бургаското пристанище били предупредени, че в морето има големи ледени блокове. Морето пред Морските бани също било замръзнало, а ураганния вятър отнесъл шест кабинки.
Езерото при старата гара станало ледена пързалка и гражданите се пързаляли с кънки по леда.
В Созопол морето също е замръзнало. Въпреки забраната на властите да не влизат хора по леда, защото има участъци с тънък лед, група младежи отиват на пристанището до лодките и започват да играят хоро. Ледът се счупва и 5-6 души падат в студената вода. С големи усилия са извадени, освен 17-годишната Анка Куртева, която става жертва на своето безразсъдство.
Замръзването на морето било сметнато за „чудо”. От цялата страна започнали да прииждат любопитни хора да видят това уникално събитие, случващо се толкова рядко . От стопанското училище в Айтос група девойки били доведени от своята учителка в Бургас. След два часа разходка по брега те отново се върнали, запечатали своите спомени.
Не липсвали и куриози. Ловците с пушки в ръце започнали да обикалят заледения бряг и да стрелят по премръзналите и безпомощни патици.
Полицията открила в един склад мъртъв 60-годишен пристанищен работник починал от измръзване. Частна гражданска инициатива, подкрепена от Общината, раздавали помощи на бедни семейства.
Жителите на Поморие и Несебър също наблюдавали рядкото природно явление. От Одеса също са пристигнали съобщения, че морето и там е замръзнало и корабите са преустановили плаванията си.
Студът продължил и в началото на март, ледът постепенно се разнесъл...
ЧЕРНО МОРЕ Е ЗАМРЪЗВАЛО МНОГО ПЪТИ
Специфичният характер на Черно море, което има два пъти по-ниска соленост от останалите морета по света, му разрешава при изключително ниски температури да изненадва със замръзване.
Още Херодот споменава за заледявания на Черно море. На подобни събития стават свидетели и римските поети Овидий, който е бил заточен в далечната римска провинция в Томи (дн. Костанца, Румъния): «Три пъти от студа спря Истър (Дунав) и три пъти замръзна морската вълна». Вергилий, автор на «Енеида», също потвърждава наблюденията му. По-нататък сведения за замръзванията на Черно море дават в своите исторически съчинения Амиан Марцелин-римски историк (IVв.н.ера) и готският историк Йордан (VI в.н.ера).
Големите студове се повтарят, но нямат определена цикличност. Известни замръзвания  са отбелязани от хронистите в 401 год. Черно море тогава е било напълно замръзнало, през зимата на 608-609 год. също. През 753 год. е било заледено до Босфора и Дарданелите.
През зимата на 762 год. е станало едно от най-забележителните замръзвания на Черно море, които някога са отбелязвани. Цариградският патриарх Никифор е оставил едно ценно описание: „Рано зимата се прояви с извънредно големи студове. Всички води, сладководни и солени се превърнаха в лед. Черно море на едно протежение от 100 мили се покри с лед, който обхвана цялото крайбрежие, дето се намираха градовете Месемврия и Мидия.
Ледът имаше дебелина 3 лакти (един лакет 46 см.). Снегът бе тъй необикновен, че покри леда с един слой от двадесет лакти дебелина и направи да изчезне всякакво различие между равнището на морето и крайбрежието, така че едното и другото представляваха само една непрекъсната равнина. След някое време около февруари тази чудна ледена кора се разцепи на няколко маси, които се изправиха като пирамиди в морето и тласкани от ветровете някои заседнаха близо до устието на Черно море, спуснаха се през Босфора, изпълниха всички празнини и съединиха Европа с Азия, установявайки превъзходен път за съобщение между двата континента”.
Според византийския летописец Кедрин е било възможно да се стигне по леда от Месемврия (Несебър) до Кавказ.
В 800 - 801 година морето е замръзнало на голяма дълбочина. В по ново време  през 1620 год. Босфора е скован в ледове и хората са минавали в азиатската част. През 1852 год. морето също е замръзвало. За последните 100 години Черно море е замръзвало три пъти - през 1929, 1942 и 1954 година.
Снимки:
1. Бургас – вълнолома и замръзнналото море 1929 год. (сн.от архива на Регионална библиотека ”Яворов”)
2. Бургазлии .на разходка до фара и по замръзналото море 1929 год. .(сн.от архива на Регионална библиотека ”Яворов”)
3. Снимка за спомен пред морските бани и замръзналото море е атракция за хората 1929 год.(сн.от архива на Радка Вълканова)
4. Снимка за спомен от леденото море
5. Смелчаци на разходка по леденото море и снимка за спомен
6. Такова чудо рядко се наблюдава

Автор: Соня Кехлибарева
Прочетена: 4700

Няма коментари: