петък, 12 август 2016 г.

КУЛТУРАЛНИЯТ ИДИОТИЗЪМ, от Хеми

© 2016 – Bogomil K. AVRAMOV-HEMY

КУЛТУРАЛНИЯТ ИДИОТИЗЪМ

от
инж. Б. К. АВРАМОВ-ХЕМИ

РАЗБИРА СЕ, ВСИЧКО ЗАПОЧВА С ЕДНИ ПОУЧЕНИЯ. СВЪРЗАНИ СЪС РАЗСТАВЯНЕ НА ЗАПЕТАЙКИ, ОКАЧВАНЕ НА ПЪЛЕН-ПРАЗЕН ЧЛЕН И ПРОЧИЕ. ЗА ДА ТЕ ВКАРАТ, БАТЕ, В КАНОНА НА СТАНДАРТНАТА ВЕСТНИКАРСКА ПОЛИЦЕЙЩИНА. ПРЕДИ ДА ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ ПОЛЕТО НА ХАРАКТЕРНОТО ИЗКУСТВО, ТОЛЕРИРАНО ОТ ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД, ГОРЕ-ДОЛЕ – ЦЯЛО ЕДНО СТОЛЕТИЕ. (КЛОНИ КЪМ ВЕЧНОСТ!) ЗА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНО ОСНОВНОТО. ДОКОЛКО УЧИТЕЛЯТ ТИ ПО ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА Е БИЛ СКРОЕН ПОЕТИЧЕСКИ, ДОКОЛКО СКРОЕН ЗА УПРАВЛЯЮЩ ПАРТАЙГЕНОЗЕ ПО ЕТАЖИТЕ НА ДРЕБНАТА ПРОВИНЦИАЛНА КУЛТУРАЛНА ВЛАСТ. ВСРЕД АРОМАТ НА ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ВНОСНА ЕВРОПЕЙСКА СМЕТ. ОБЛЪЧВАЩА ВАРНА-ГРАД ОТ ДОСТА ВРЕМЕ. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЕВРОПЕЙСКАТА ИЗМЕТ – И ТОВА НИ ПРЕДСТОИ.
ТАКА СИ Е БАТЕ – И, ПРЕСТАНИ ДА ПИСКАШ!
ЩОТО, НЕЩАТА НЕ СА - ЗА РАЗПРАВЯНЕ.
НИКАК.
НИКАК.
НИКАК.
Е ДОБРЕ – ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ. НО, КОЙ Е КАХЪРЕН ЗА ТЯХ, ОСВЕН КОХОРТА САМОДОВОЛНИ ОБЩИНСКИ ЧИНОВНИЦИ? РЕСПЕКТИВНО РЕКЛАМНИТЕ АГЕНЦИИ, ОКАЧЕНИ ЗА ТЯХ. КЪДЕТО ВСЕКИ СУС-ПАЙ-ТАНГО ИГРАЕ. НО, НЕ Е ЛИ ТАКА В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА? ТРУДНО Е ДА СЕ ТВЪРДИ. ДАНО ДА НЕ СЪМ ПРАВ. МОИТЕ НАБЛЮДЕНИЯ ВСЯКАК СА ПОВЪРХНОСТНИ.
ПОЗНАВАХ ЕДНА ДВОЙКА МЛАДИ ВАРНЕНСКИ ХУДОЖНИЦИ, ЗА КОИТО ЧЕТКАТА НЕ Е ПРОБЛЕМ, НО ПРОБЛЕМ СА ПОРЪЧКИТЕ. НЯМАТ СИ СВОЯ РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ. ДОКАТО СИ ИМАТ БЕЗБРОЙ ИДЕИ. И ЗАЩОТО, КАКТО ТВЪРДИ ЖОРЖИ АМАДУ НАЙ-УДИВИТЕЛНОТО НА ТОЗИ ЛЪЖОВЕН СВЯТ Е, ЧЕ И ЗАД СЛУЖЕБНАТА РУБАШКА ПОНЯКОГА ТУПТИ АРТИСТИЧНО СЪРЦЕ, БЕ ИМ ПОВЕРЕНО ДА ИЗПИШАТ СТЕНИТЕ НА ЛОБИТО НА КУЛТУРАЛНИЯ ЕТАЖ НА ОБЩИНА ВАРНА-ГРАД СЪС СТЕНОПИСИ. И, СТОРИХА ГО ВЕЛИКОЛЕПНО И ВЪРХОВНО. С ЕДНИ ПОБЕСНЕЛИ ОТ СТРЪВ АТОВЕ, С ЕДНИ ИЗТЪНЧЕНИ ЗА ЛЮБОВ ГРИФОНИ. НЯКОЙ ДА ИЗРЪКОПЛЯСКА? НЯКОЙ ДА ОБЯВИ ОТКРИВАНЕ-ЗАКРИВАНЕ? СТЕНОПИСИТЕ ДЪРЖАХА, АКО НЕ ОТ ДЕН ДО ПЛАНЕ, ТО ДО СТАРТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА – 2019.“
ЗА ДА БЪДАТ БЕЗМИЛОСТНО ЗАЛИЧЕНИ.
ЗА – ЛИ – ЧЕ – НИ . . .
БЕЗ ДОРИ ДА БЪДАТ ДОКУМЕНТИРАНИ.
НЯМА КАК, СРЕДНОВЕКОВИЕТО СИ СЕ ЗАВРЪЩА ДИГИТАЛНО. ЩОТО ПАПАТА НЕ Е МАСОН.
ПО СЛУЧАЙ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ПРОГРАМА „ВАРНА - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА–2019.“, ПО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВА ПРИСЪСТВАХ НА СЪОТВЕТНАТА СТАРТ-ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ. НА КОЯТО ЕДИН АНГЛОСАКСОНСКИ НАВЛЕК, СИ ПОЗВОЛИ ДА БАЛАМОСВА ПОЧИТАЕМАТА ВАРНЕНСКА МЕДИЯ, КАК ЕДИНСТВЕНО С НЕГОВИТЕ ДЪЛБОКИ ВРЪЗКИ; ВИЖ МИ ОКОТО!?!; ЩЯЛ ДА НИ ВКАРА ТОЧНО ТАМ, КЪДЕТО НИ Е МЯСТОТО. И, ГО СТОРИ. СРЕЩУ ЗНАЧИТЕЛЕН ХОНОРАР И КОМАНДИРОВКИ. ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, НА КОЯТО ВАРНЕНСКИТЕ КУЛТУРАЛ-БЮРОКРАТИ ЧУХА И РАЗБРАХА, КАКВО!?! - ЧЕ ТЕ ТРЯБВА ДА НИ ТЪРСЯТ, НЕ НИЕ ТЯХ. ПРИ ТАЗИ РЕПЛИКА АНГЛИЧАНО, ДОСТА СЕ ОЗЪРНА. КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ, ЧЕ И ТОЗИ „СЪР“ НАЗНАЙВА БЪЛГАРСКИ. КАКЪВ ПРОГРЕС.
В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА ПОРЕДНО БЕЗОТГОВОРНО РАЗДАВАНЕ НА СРЕДСТВА, КАНДИДАТСТВАНЕТО СЕ ПРОВЕДЕ СЪВСЕМ ЦИВИЛИЗАЦИОННО. СЛЕДВАЙКИ ДРЕВНА СХЕМА „МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ – ПОСЛЕ КЕ ТИ КАЖЕМ.“ В ОФИЦИАЛЕН ОБЕМ ГОРЕ-ДОЛУ ПОЛОВИН МИЛИОН ВАРНЕНСКИ ЛЕВЧЕТА. ХВЪРЛЕНИ, ВИДИ СЕ, В ИЗГРАЖДАНЕ НА СРАМНА БАРАКА ОТ ПАЛЕТИ, ТОЧНО НА ВХОДА НА МОРСКАТА ГРАДИНА. ПРОТЕСТИ ИМАШЕ – POST SCRIPTUM. ИЗРАЗЕНИ В ДАМСКИ РАЗПРАВИИ НА СЛУЖЕБНО КАФЕНЦЕ, И ПУФ-ПАФ ЦИГАРКА НА ЧЕТИРИ ОЧИ. ЗАЩОТО, ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК ПОЕТЪТ Е КАЗАЛ – „ЩОМ ГРЪМ УДАРИ, КАК ЕХОТО ЗАГЛЪХВА!?!“ Е, ВСЕ НЯКОЙ НЯКОГА БИ САМОСЕЗИРАЛ. НО, КАКВО ЗНАЧЕНИЕ!?! ВСИЧКО НАВЯРНО Е ПЕРФЕКТНО ОСЧЕТОВОДЕНО.
МЕЖДУ БЕЗБРОЙНИТЕ МЕНТЕ-ФЕСТИВАЛИ; А КУЛТУРАЛНИЯТ ЕТАЖ СПОНСОРИРА НАЙ-ВЕЧЕ БЕЗОБИДНИ МЕНТЕ-ФЕСТИВАЛИ, ЧЕ ДАНО НЯКОЙ ПО-ТАКА ГОСТИ НАВИГИРАТ ПО КУРОРТИТЕ; ОСТАВА НЕЗАМЕНИМ ФЕСТИВАЛЪТ „АЛЕЯ НА КНИГАТА“. ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАН. СПРЕТНАТ. ХАРЕСВАН. С ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВИ ЗАГЛАВИЯ – ОСНОВНО СТОЛИЧНИ. РЯДКО ВАРНЕНСКИ. КЪДЕТО ПРОСЯШКОТО ВАРНЕНСКО КНИГОИЗДАВАНЕ – ЗА КОЙ ЛИ ПОРЕДЕН ПЪТ ДОКАЗВА, ЧЕ НЕ ВСИЧКО Е У-РЕД ПО ЕТАЖИТЕ НА КУЛТУРАЛНАТА НИ ВАРНЕНСКАЯ ВЛАСТЬ. И, АЗ НЕ БИХ МОГЪЛ ДА СИ ПРЕДСТАВЯ ПО-ГОЛЯМА НАГЛОСТ НА КРОСИНГ-ИНТЕРЕСИ.
НЕВЪЗМОЖНО Е.
ПОНЕ ЗА ТВОРЕЦА . . .
Said,
Varna-City - 13.08.2016.
Публикуване на коментар