събота, 5 март 2016 г.

ОПЪЛЧЕНСКИ КРЪСТ, от Хеми

First published - 2001.
(С) 2016 - Bogomil K. AVRAMOV-HEMY
ОПЪЛЧЕНСКИ КРЪСТ
eсе
от
Богомил Костов АВРАМОВ - ХЕМИ
АКО НЯКОЙ ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ Е РЕЛИГИОЗЕН, ВЕДНАГА СИ ПОМИСЛЮВАМ ТОЧНО ОБРАТНОТО - ПРОСТО НЕ Е ВЪЗПИТАН ДА БЪДЕ РЕЛИГИОЗЕН. ДОРИ ПРЕЗ ПРИЧИННО-ЖЕСТОКИТЕ ВРЕМЕНА НА ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ ДЖУГАШВИЛИ, КОГАТО НА ПРАКТИКА СЕ ВОДИ ТОТАЛНА АНТИРЕЛИГИОЗНА ВОЙНА – ПРЕЗ РУСИЯ И СВЕТА, ПОЛИТБЮРО НА ФАНАТИЧНАТА ВКП(Б), ЕДВА ЛИ ВОЮВА СРЕЩУ ФИЛОСОФСКАТА СЪЩНОСТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА. УНИЩОЖИТЕЛНАТА БОРБА Е НАСОЧЕНА, НАЙ-ВЕЧЕ, СРЕЩУ ВЕКОВНОТО КОРУПТИВНО ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА СВЕТАТА ХРИСТОВА ВЯРА. ПОЛЗВАНА ОТ ИМПЕРСКАТА САМОДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, КАТО КОРЕКТИВЕН ДЪРЖАВНО-ГРАЖДАНСКИ ИНСТРУМЕНТАРИУМ. С ДРУГИ ДУМИ КАЗАНО, КАТО АДИТИВЕН ОПРЕСИВЕН АПАРАТ. БЕЗПРЕДМЕТЕН И КРАЙНО ВРЕДЕН, ПРИ МАТРИЧНОТО ИНЖЕНЕРИНГОВО УПРАВЛЕНСКО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА В СИСТЕМЕН ИНТЕРЕС НА УПРАВЛЯЕМИЯ ЕСТРУКТИВИЗЪМ ИЗВЕСТЕН КАТО "БОЛШЕВИЗЪМ".
(КОМИСАРИТЕ ПО ТОВА И ОНОВА, ДЕЙСТВАТ КАТО ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ СТРУКТУРОВЕДИ. ЗАД ГЪРБА НА ВСЕКИ ЕДИН ВИСИ СТРУКТУРНАТА СХЕМА НА НЕГОВОТО ВЕДОМСТВО.)
БЕЗСМИСЛЕНА БОРБА ДОВЕЛА, ДО НЕФОРМАЛНО „МЮСЮЛЬМАНИЗИРАНЕ“, НА ПЪСТРОЦВЕТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕВРАЗИЯ, В ИМЕТО НА „БРАТСТВОТО МЕЖДУ НАРОДИТЕ“. ИНАЧЕ, В ПОЛИТБЮРО – ДО ЕДИН - ОСТАВАТ ДО СМЪРТ РЕЛИГИОЗНИ. МАКАР ПОГРЕБЕНИЯТА ДА СА ПЕРФОРМИРАНИ „ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ,“, А ПРЕИМЕНОВАНИЯТА ДА ВЪРВЯТ НА КОНВЕЙЕР.
ПРЕКАЛЕНО ОЖЕСТОЧЕНОТО ПРЕВЪЗПИТАВАНЕ, НА НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ОТКАЗ ОТ ПРАВОСЛАВНАТА БЪЛГАРСКА ВЯРА; ПО СЪЩЕСТВО ДИСИДЕНТСКИ УКЛОН ОТ МОДУЛА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ В ЦАРИГРАД; ПРЕМИНАЛО КАТО ВИХЪР НАД МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ ПРЕЗ ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК, НЯМА КАК ДА НЕ ПРИПОМНЯ ПЪРВИТЕ УЧЕБНИ ДНИ НА 1944.. КОГАТО СВЕЩЕННИКЪТ ПРОВЕЖДАЩ СВЕЩЕННИЯТ УЧИЛИЩЕН МОЛЕБЕН ЗА ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН НА ПЪРВОЛАЦИ БЕ ОТВЕДЕН, А МОЛЕБЕНЪТ ПРЕКЪСНАТ. ЗА ДА БЪДЕ НАНЕСЕН ПОРЕДЕН УДАР, ВЪРХУ ЕДНА КРЕХКО ЗАРАЖДАЩА СЕ ТРАДИЦИОННОСТ, ПЪРВИЯТ УЧИЛИЩЕН ДЕН УНИЗЕН, А ХРИСТИЯНСКИЯТ ГОСПОД-БОГ СЛУЖЕБНО ОТРЕЧЕН.
(В МОСКВА АЛИ КИХНАТ - ТУК ПЪЛНИМ ГАЩИ!?!)
НЕЗАБРАВИМО ОСТАВА И ОНОВА, СТРАННО ОРГАНИЧЕСКО ВЪЗВРЪЩАНЕ, КЪМ ПРАВОСЛАВИЕТО, ОБХВАНАЛО МЛАДЕЖТА ВЪВ ВАРНА-ГРАД, В КРАЯТ НА СЕДЕМДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК, ПОД НАТИСК НА ВНОСНИ ДЕНОМИНАЦИИ И ПОЛЪХ ЗА ПРЕСТОЯЩА ВСЕВЪЗМОЖНА СВОБОДА. МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА НАСТОЯЩИЯТ КУЛТУРАЛЕН БУЗГУНЛУК ВЕЧЕ СА ПОДПИСАНИ, ПРЕПОДПИСАНИ И РАТИФИЦИРАНИ, (ХЕЛЗИНКИ!?!), АЛА МАЛЦИНА ПОДОЗИРАТ, ДО КАКВО БИ ДОВЕЛО ВСИЧКО ТОВА. ВИТАЕ ОЧАКВАНА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОМЯНА, А ПРОМЯНА ТАКА И НЕ СЕ ВИДИ. ОСВЕН ДОНЕЙДЕ В МУЗИКАТА И МОДАТА. АЛА ОСМОКЛАСНИЦИТЕ БЪРЗАТ ДА РАЗВЯВАТ СТАРОДАВНИ КРЪСТОВЕ ПОД ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГИ КОСИ.
В БЕДНЯШКОТО СЕМЕЙНО СЪКРОВНО АРХИВНО ДЕПО; КЪДЕТО И ДО ДНЕС ИЗБЯГВАМ ДА ПОГЛЕЖДАМ, ЧЕ МЪКАТА СИ МЕ ПИПВА ЗА ДУША; МОЯТ ПЪРВОРОДЕН СИН БЕ ОТКРИЛ ЗАГАДЪЧЕН СТАРИНЕН СРЕБЪРЕН РУСКИ КРЪСТ ОЦВЕТЕН СЪС СИН ЕМАЙЛ. С ОЩЕ МАЛКО СРЕБЪРЦЕ ЗАКУПЕНО НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР, ТОЙ ГО БЕ ПРОВЕСИЛ ВЪРХУ СВОЯТА ГЛАДНА ДЕТИНСКА ШИЯ. БЯХ САМОТЕН БАЩА-ГЛУПАК, ТРЕПЕЩ СЕ НА ПРИСТАНИЩЕТО, ЗА ДА ОТГЛЕЖДА НЕВРЪСТЕН СИН. ОТ ВРЕМЕ НАВРЕМЕ ПОПОГЛЕЖДАХ СВЕТИЯТ ОПЪЛЧЕНСКИ КРЪСТ, ВЪРХУ ШИЯТА НА БУЙСТВАЩИЯ ТИЙНЕЙЖЪР. НО, ЩО МОЖЕХ ДА СТОРЯ. СВОБОДАТА НА ИЗБОР ЕДВА БЕ ВЛЯЗЛА В ПОНЯТИЙНО ОБРЪЩЕНИЕ, И АЗ – ОГЛЕЖАЙКИ СЕ ДОРИ У ДÒМА, РЪФАХ КАНАДСКОТО ИЗДАНИЕ НА МИЛТЪН ФРИДМЪН.
ЕДИН ДЕН МОМЧЕТО СЕ ЗАВЪРНА ОТ УЧИЛИЩЕ СЪС ЗАЧЕРВЕНИ ОЧИ. БЕ ПЛАКАЛ, БЕЗ ДА ГО Е ПРАВИЛ НЯКОГА. ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОРКАТА НА ТОГАВАШEН ТЕХНИКУМ ПО КАМЕНОДЕЛСТВО И ТЪПНЯ, БЕ ПОСЕТИЛА РАЗЯРЕНА ЧАСЪТ НА КЛАСНИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ. БЕ ИЗТРЪГНАЛА ВЕРИЖКИТЕ С НАБОР ОТ МОМЧЕШКИ ПРАВОСЛАВНИ КРЪСТОВЕ ОТ ВРАТОВЕТЕ НА УЧАЩИТЕ. ЗА ДА ПОСЕТИ СЪСЕДНИЯТ КЛАС. И, ДА СТОРИ СЪЩОТО. В РЕЗУЛТАТ НА ТАЗИ НЕЗАКОННА ЖЪТВА ОЧАКВАХ, ДА МЕ ПРИЗОВАТ ЗА РОДИТЕЛСКИ ОБЯСНЕНИЯ. КАТО КАК СИНЪТ НА ИЗТЪКНАТ ПАРТИЕЦ-АТЕИСТ, РАЗВЯВА НАБОР СРЕБЪРНИ КРЪСТОВЕ НА ШИЯ. САМО ЧЕ, СЛЕД БЛАГОДАТНА ЖЪТВА - КОЙ БИ ТЕ ПОТЪРСИЛ!?! БЕЗ ДОРИ ДА МЕ ПОПИТА, МОМЧЕТО СИ СЕ ПРЕМЕСТИ В ДРУГ ТЕХНИКУМ. ДА, ДА, ДА, НИКОЙ НЕ МЕ ПОВИКА ЗА СПРАВКА. ДНЕС ГЛЕДАМ, СРЕБРОТО ДОБРЕ СЕ ТЪРГУВА.
НА ТРЕТИ МАРТ ПРЕДИ ГОДИНИ, (2001.), ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ, ПРОСВЕТЕН АТЕИСТ, ИЗВЪРШИ НАЙ-ХРИСТИЯНСКОТО ДЯЛО, НА КОЕТО СЪМ БИЛ НЯКОГА СВИДЕТЕЛ ПРЕЗ МОЯТ УДИВИТЕЛНО НЕКРАТЪК ЖИВОТ. ДАВАЙКИ ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ЧИТАЛИЩЕ-МУЗЕЙ „СТАРА ВАРНА“ С ОСНОВАТЕЛ ХАДЖИ ЛАМБРИН СОТИРОВ ЩЕ ГО БЪДЕ, ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ. ДАНО ДА НЕ Е, ДОКАТО СЕ СМЕНИ РАЗБИРАНЕТО ЗА „ДЕМОКРАЦИЯ“. ТОВА УДИВИТЕЛНО ЯВЛЕНИЕ В СЪВРЕМЕННИЯТ КУЛТУРАЛЕН ЖИВОТ НА ВАРНА-ГРАД; КЪДЕТО НАРОДНОСТНИТЕ КОРЕНИ РУШНАТИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИ ИНТЕРЕСИ СА ПОТРЪГНАЛИ СЪВСЕМ ДА ЗАЧЕЗНАТ; ДАВА УПОВАНИЕ И НАДЕЖДА, ЧЕ НЕ ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО ДОКРАЙ. ДАНО НЯКОЙ БОЖИ ДЕН, ОТКРАДНАТИЯТ ОТ НЯКОГАШНАТА ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА СРЕБЪРЕН КРЪСТ НА МОЯТ ПЪРВОРОДЕН СИН; ПРОГОНЕН ЧРЕЗ ВАГОНИ ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ НАДАЛЕЧ ОТ МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ ПО ПЪТИЩАТА НА СВЕТА, ЗА ДА НЕ ГО СРЕЩНА ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСЕТИНА ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ; НЯКАКСИ СЕ ПОЯВИ В КОЛЕКЦИЯТА "СТАРА ВАРНА".
(НАПОСОЧВАМ ВИ!?!)
ТАМ Е МЯСТОТО НА БЕЗУСЛОВНО ВСИЧКИ ПРОПАРТИЙНОМУ ЧОПНАТИ СВЕТИНИ СВЪРЗАНИ, С НОВАТА И НАЙ-НОВА ИСТОРИЯ НА ВАРНА-ГРАД. ЩОТО, НЯКОГАШНАТА ЗАМДИРЕКТОРКА – ПАРТИЕН СЕКРЕТАР, МОЖЕ ПЪК, ДА Е ВСЕ ОЩЕ ЖИВА.
И, НЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ПРОКОПСАЛА.
АЛО – ГОСПОЖА-ДРУГАРКЕ - ЧУВАТЕ ЛИ МЕ!?!
В МУЗЕЯТ НА СТАРА ВАРНА – ДА ДЕПОНИРАТЕ ЗАГРАБЕНОТО ОТ ДЕЦАТА.
ОТ СИМВОЛИЧНОТО ОТКЛЮЧВАНЕ ПОРТАТА, НА ВАРНЕНСКАТА НАЙ-НОВА ИСТОРИЯ, ТАКА МИ ДОМИЛЯ, ЧЕ НЕ СЕ СТЪРПЯХ, И ПОСЕТИХ ЦЪРКВИЦАТА НА „СВЕТА БОГОРОДИЦА ВАРНЕНСКА“, КЪДЕТО Е БИЛО ВЕНЧИЛО И ОПЯЛО НА НЕ ТАКА ДАЛЕЧНИ МОИ ПРАДЕДИ. УКРИВАЛИ КОМИТИТЕ НА ВАСИЛИЯ ЛЕВСКИЯ. ПРОПРАВИЛИ ПЪТ НА ВАСИЛИЯ И ПЕТРА БЕРОНОВИ. ПОЛЕГНАЛИ В СТАРИТЕ ГРОБИЩА НА ВАРНА, РАЗЧИТАЙКИ НА ВЕЧЕН ОТДИХ И СПОКОЙСТВИЕ С ПОГЛЕД КЪМ МОРЕТО ТЕМАРИН. БЕЗ ДА ПОДОЗИРАТ, ЧЕ ВЪРХУ ТЕХНИТЕ ТЛЕННИ ОСТАНКИ, КЪСОГЛЕДНИЯТ ПИШМАН-БИЗНЕС-ИНТЕРЕС НЯМА ДА СЕ ПОСВЕНИ ДА СЕ ПОГАВРИ. ВДИГАЙКИ РЕЗИДЕНЦИИ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ.
(ТАМ СЪЩЕСТВУВАХА ТРИ ДОМИНАЦИИ ВЕРСКИ ГРОБИЩА.
КАК СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА СТРОИТЕ ВЪРХУ ТЯХ!?!)
КАК ВИ СЕ СТРУВА, ДАЛИ СЪЩЕСТВУВА ПО УСТОЙЧИВО ОМАЧКАН НАРОДЕЦ ОТ НАШЕНСКИЯ!?! РАЗМЕСТВАЩ И УНИЩОЖАВАЩ ГРОБИЩА, ЗА ДА ИЗКОРЕНЯВА ВЯРА И ВИРИ ХОТЕЛИ, РЕЗИДЕНЦИИ, МОЛОВЕ И ВИЛИ? МОЖЕ И А ИМА. В ЕКВАТОРИАЛНА АФРИКА. АЛИ ЗАТОВА НЕ НАХЛУВАТ НАНАСАМ?
ОКАЗА СЕ, НЕДАЛЕЧНАТА КРЕХКА КИРПИЧЕНА ЦЪРКВИЦА, ИЗДЪРЖАЛА ПОРЕДЕН РЕМОНТ, НЕ ПУСТЕЕ. ДРЕВНАТА ФРАНГЕНСКА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА ВАРНЕНСКА, СЪС СВЕТИЯТ МЛАЕНЕЦ, СИ БЕШЕ НА МЕСТО. И, ПРЕСТАВЕШЕ СИ – ВОИСТИНА ПЛАЧЕШЕ. ПРЕДСТОЯЛА РЕСТАВРАЦИЯ, ОТБЕЛЯЗА ЕДНО СТУДЕНО КАТО ТЕМЕЛ ОТЧЕ. ПОТРЪПНАХ. ПОДИР РЕСТАВРАЦИЯ, ПЛАЧЕЩИТЕ ИКОНИ ЗАВИНАГИ ПРЕСТАВАТ ДА РИДАЯТ.
ВИЖТЕ СЕГА. СВЕЩЕННИЯТ ОПЪЛЧЕНСКИ КРЪСТ, НА МОЯТ ПЪРВОРОДЕН СИН, НАВЯРНО НИКОГА НЯМА ДА МОГА ДА ИЗДИРЯ. ДАНО ДИРЕКТОРКАТА ДА ПРОКОПСА!
НО, ДАРЕНИТЕ ОТ МОИТЕ ПРАДЕДИ ДРЕВНИ ИКОНИ НЯМА КАК ДА НЕ ПОТЪРСЯ. ТЕ НЕ ПРЕСТАВАТ ДА СЕ ВАЙКАТ, ДА ПЛАЧАТ И КЪРВЯТ, ПО СЪДБАТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ..
ПОНЕ - СЪЛЗИ ИМ - ВСЯКАК ДА ЗАБЪРША!
End / 03.03.2001
Revized 16.02.2016. / 05.03.2016.
Публикуване на коментар