петък, 6 февруари 2009 г.

GREECE BATTLE OURS COSTADINKA extract from EMIGRANT.BG

България над всичко
Прегледи: 100 - Коментари: 3
Гърция въстана за Костадинка

Гърция въстана за Костадинка

Гърция въстана за Костадинка

Събота, 24 01 2009 14:00:08 GMT

Диляна Байрактарова

Гърция въстана заради залятата с киселина Костадинка Кунева. Хиляди гърци се събраха в Атина, Солун и Янина, за да подкрепят българката, която все още е в болница с тежки поражения по лицето и тялото. В столицата дори се стигна до яростни сблъсъци между демонстранти и полиция. Протестът в Атина беше организиран от Работническите синдикати в Гърция. Той започна от Атинския университет и бе поведен от Елена Дичева - майка на Костадинка, и нейните колежки, които носеха голямо платно с надпис: "Убийците на Костадинка Кунева ще платят. Да се затворят фирмите, търгуващи с хора".

Стотици синдикалисти и работници от различни сектори, студенти, анархисти и имигранти се събраха в четвъртък в 18 ч. пред Атинския университет, за да протестират в знак на солидарност и подкрепа към Костадинка, която само преди месец беше нападната и залята с киселина.
Лозунгите, които демонстрантите носеха по време на шествието, имаха преки послания към управляващите в Гърция: "Костадинка, не си сама", "Робовладелският тероризъм няма да продължава", "В очите сярна киселина, куршуми в телата, войната я живеем всеки ден тук". Влася Папатанаси от синдикатите със сълзи на очите поздрави демонстрантите. Към присъстващите тя се обърна с думите: "Ние искаме тя бързо да се върне при нас, в нашите редици и да се борим заедно. Едно е сигурно и ясно, че днес гласът на Костадинка не е тук, но всички ние сме с нея".

По-късно протестиращите се отправиха към министерството на заетостта. Полицейските сили бяха затворили улиците и охраняваха входа на министерството. Напрежението ескалира, когато част от демонстрантите започнаха да хвърлят камъни, коктейли "Молотов" и шишета срещу полицаи пред входа на министерството на заетостта. Екипите на частите за борба с безредиците отговориха на нападението със сълзотворен газ, като се опитаха да избутат групата. При инцидентите са опожарени пет автомобила, а три банкови клона са пострадали. Веднага бе прекъснато движението по двете посоки на централния булевард "Пиреос", свързващ центъра на столицата с Пирея. Демонстрантите подпалиха по пътя си кошчета за отпадъци и счупиха витрините на три магазина. От сблъсъците пострада журналистка, която отразяваше събитията. Пострадалата бе откарана незабавно в болница. В подкрепа на българката хиляди излезнаха и по улиците в Солун и Янина. Демонстрациите там обаче бяха без инциденти.

От синдикатите изискаха държавата да се ангажира и да поеме разходите за възстановяване на здравето на българката, както и пенсиониране с пълни права. Върховният орган на синдикатите призовава членовете си и работниците да подкрепят финансово Костадинка до пълното възстановяване на здравето й.

Диляна Байрактарова
издател на в. "Български глас"

Препечатваме тази статия от свидетели от първа ръка благодарение на нашия доброволен сътрудник Богомил Аврамов. Едно сравнение с България се набива веднага.
Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Коректор Дата: 2009-02-03 22:34:51
Какво прави в Гърция, какво търси там ако беше в България нямаше да пострада. А там експлоатацията над българите е невероятна. Ние не сме организирани в чуждите държави. Албанците са като един там. Българска простотия и близачество.

2. Потребител: Севастократор Калоян Дата: 2009-02-04 00:06:41
Можем само да се учим от гърците как защитават гражданските си права. Ние в България сме 45 години по-назад в демокрацията. В Париж също не си свалят гащите, а атакуват институциите. Даже и черните го правят. Само ние сме мишки. Но гърците са добър пример.

3. Потребител: "Попара с боб и чушк Дата: 2009-02-04 12:13:55
БЪЛГАРИЯ - "Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"... Защо ли? ... ЗАЩОТО ИСКРЕННИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ СИСТЕМНО БИВА ПОТУШАВАН. ТОВА - ЧЕ НЯКАКЪВ СИ НОВОБОГАТАШ РАЗВЯЛ БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ НА ЗАГРАБЕНИЯТ ЧРЕЗ ЛОВКО ЛИХВАРСТВО АПАРТАМЕНТ В ЦЕНТЪРА НА ВАРНА - НЕ Е НИКАКЪВ НАЦИОНАЛИЗЪМ!, EXTRACT
Публикуване на коментар