четвъртък, 30 октомври 2014 г.

ВАРНА-ГРАД 19-ТИ ВЕК.



















сряда, 29 октомври 2014 г.

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ИЛИЯ ВЪЛКОВ - БРАУН-ГАЗ - 23.10.2014.

Изобретение на варненец е експонат на месеца във Военноморския музей
Изобретение на варненец е експонат на месеца във Военноморския музей
Уникално изобретение на родения във Варна учен Илия Вълков, по-късно сменил името си на Юл Браун, е експонат на месец октомври във Военноморския музей. Става дума за така наречения Браунов генератор. Изобретението е свързано с получаването на неексплозивна смес от водород и кислород, известна като Браунов газ, чрез електролиза на водата. Генераторът е патентован през 1977 г., а Вълков основава фирмата „Brown Energy" в Сидни и започва да прави генератори. Първият е продаден през 1984 г. на клиент от Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци.
Историята на варненеца е много любопитна. Той е роден на 20 април 1922 г. в морския град и дълги години живее на ул. „Генерал Колев“ 13. Служи в армията по времето на ІІ световна война, а като студент учи електроинженерство. Увлича се по техниката и постоянно слуша забранени западни радиостанции, заради което прекарва 2 години в ТВУ, а след това е пратен и в лагера в Белене от тогавашната власт. След освобождаването си се жени, а през 1952 г. решава да емигрира в Турция. Малко след това в България се ражда неговата дъщеря Деспа, с която така и не се вижда до края на живота си, а само си пишат писма. В южната ни съседка е обвинен като шпионин и прекарва 6 години в затвора. За него се застъпва агент на ЦРУ, а Вълков се мести в Австралия, където се прекръства на Юл Браун. В Сидни работи в сериозна компания и се издига за 10 години до технически директор, след което напуска. През 1971 г. успява да направи откритието на живота си, което кръщава на себе си – Браунов газ. Вдъхновен е за него от книгите на Жул Верн. След многобройни проби и грешки и един сериозен инцидент, който едва не разрушил лабораторията му, Браун открива, че водородът и кислородът, смесени в най-точното съотношение (на технически език се нарича стехиометрично), вместо да гърмят, имплодират. Водородът се превръща в безопасно и неексплозивно гориво, което не се нуждае от съхранение, защото се употребява на момента. От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. Така Браун формулира сам своето откритие. Брауновият газ намира широко приложение, като се използва за рязане, заваряване при висока температура, запояване, в бижутерията, преработка на отпадъци и др. Въпреки сериозността си откритието така и не е признато до днес. Самият Юл Браун умира през 1998 г., а имуществото му е разпродадено на търг, за да покрие дълговете му.
Генераторът е дарен на Военноморския музей от Общобългарска фондация „Тангра Таннакра” с председател Петко Колев. Благодарение на съдействието на кдп Богдан Богданов и „Хидроремонт ИГ” ООД той е подготвен за експониране. Новото дарение ще бъде експонат на месец октомври и ще бъде изложено в музея в продължение на един месец.


Read more: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=84843#ixzz3Gx4cB3uk
Under Creative Commons License: Attribution