петък, 21 февруари 2014 г.

DREAMING TO OLD VARNA-CITY - MIX - FB - 20.02.2014.







вторник, 18 февруари 2014 г.

(c) 2014 - СПАС СПАСОВ - "ДНЕВНИК" - 14.02.2014.

СПАС СПАСОВ - "ДНЕВНИК" - 14.02.2014.
В началото на февруари кметът на Варна Иван Портних обяви, че е прекратил договора на общината с компанията "Ерика ко" за поддръжката на доставените преди шест години 85 финикови палми. С тях предшественикът му Кирил Йорданов беше решил "да върне облика на града от началото на миналия век". Идеята се оказа една от най-скъпите и безсмислени прищевки на бившия варненски кмет.

Това беше потвърдено и след като на 11 ноември м.г. пресцентърът на общинската администрация във Варна публикува справка, според която от май 2008 г. до юни 2013 г. за поддръжката на палмите са били изхарчени 1.3 млн. лв. Още 124 хил. лв. са парите, които общинската администрация е дължала на "Ерика ко" за периода от юни до средата на ноември 2013. "Така годишно сумата, нужна за растенията, е близо 1,4 млн. лв., или средно по около 3000 лв. на палма", гласеше официалното съобщение по този повод, поместено на сайта на община Варна.

Безотговорното прахосничество

След прекратяването на договора с "Ерика ко" грижата за палмите е поета от общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване", съобщиха от администрацията на Портних. "Прословутите палми, за които се плащаха солидни средства, в момента се съхраняват в същото помещение срещу 6200 лв. за целия зимен период", обяви кметът на Варна по време на една от последните си пресконференции. Тази сума, макар и твърде неточна, според проверка на "Дневник" прави видима една от технологиите на безотговорното прахосничество в бившата общинска администрация на Варна.

Според Стоян Аргиров, управител на общинското предприятие "Управление на проекти и озеленяване", което пое грижите за палмите от средата на декември м.г., както и досега те ще зимуват в хале, собственост на дружеството "Западен логистичен парк" срещу месечен наем от 1560 лв. с ДДС.

"Сумата от 6200 лв. е равна само на наема за помещението за периода от 16 декември до 16 април, обясни Аргиров. Тя е част от общите разходи за изнасяне и прибиране, поливане и торене на 85-те растения, като за една година – до следващия 16 декември, парите ще са малко над 20 хил. лв. с ДДС."

Така според представената от Аргиров справка излиза, че обслужването на палмите, извършвано от общинската структура, ще струва... 13 пъти по-малко на година, отколкото е плащала администрацията на Йорданов.

Тогава къде е отивала разликата? "Вие да не би да сте наивник?", отговаря на въпроса ми с въпрос Даниела Василева, управител на "Ерика ко".

Частична победа на разума

Нейната историята за това как по улиците на Варна през лятото на 2009 г. са се появили станалите пословични 85 финикови палми е любопитна, но и поучителна. Тя повдига завесата пред механизмите, по които бившият кмет на града е вземал и изпълнявал решенията си дори тогава, когато е ставало дума за буквално пилеене на публични средства.

Договорът с "Ерика ко" е подписан след проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка. Подписа си под него на 12 ноември 2008 г. заедно с Кирил Йорданов е поставил и главният счетоводител на общината Юлия Йорданова–Качкова. Тази позиция тя запази и в екипа на Иван Портних.

Според текста на договора "Ерика ко" поема ангажимента "да достави чрез наем за ползване, целогодишно да поддържа и експонира на открито" 65 бр. палми, както и само "да поддържа и експонира" други 85 палми в продължение на десет години (от 2008 г. до 2018 г.). Стойността на тези услуги за общо 150 палми според подписания договор е трябвало да бъде до 4.4 млн. лв. без ДДС.

Скоро след подписването на документа обаче здравият разум постига частична победа. Поради липса на достатъчно средства броят на палмите е намален на 85, а сумата по договора според казаното тогава от самия Йорданов - "редуцирана".

Веднага след обявеното намерение за корекция по условията на договора за изпълнение на обществената поръчка с "Ерика ко" от Агенцията за обществени поръчки изпращат становище, че всяка промяна ще бъде в нарушение на закона.

Йорданов не спазва действащите разпоредби и не предоставя на агенцията сключения договор с "Ерика ко" в предвидения седемдневен срок. На въпросите за възраженията на Агенцията за обществени поръчки той отговаря така: "Има обществена поръчка, има спечелил кандидат, има палми и те са прибрани на топло." А на медиите е предоставено копие от неподписан предварителен договор с "Ерика ко".

Днес става ясно, че обемът на обществената поръчка и сключения за изпълнението й договор не са били изпълнени от администрацията на Кирил Йорданов, а от "Ерика ко" не са възразили и не са потърсили обезщетение за това.

Впечатления от Монако

"От първия момент, в който разбрах за идеята да бъдат купени палми, тя не ми допадна, твърди Даниела Василева, управител на дружеството, което ги е доставило и поддържало. Смятах, че с тези пари могат да се купят и засадят широколистни дървета. Поддръжката на палми в нашите условия беше твърде непрактична заради необходимостта да бъдат прибирани през зимата, отоплявани, транспортирани... На фона на разбитата инфраструктура във Варна палмите стоят като на свинче звънче."

Според управителя на "Ерика ко", когато през 2008 г. попитала Кирил Йорданов защо точно палми, той отговорил, че се е подготвил за подобни въпроси и разполага с резултати от обществено допитване, според което "90% от гражданите на Варна искат палми".

"Последвалите преговори с Йорданов и подготовката на самата сделка бяха водени от бившия ми съдружник. Когато той напусна, аз открих цифри, за които дотогава не подозирах. Разчетите са били направени така, че да бъде построено хале за зимуване на палмите. Може би такава е била първоначалната идея и заради това цените за доставка и поддръжка на палмите не изглеждаха високи. Когато аз поех ангажимента за реализацията на договора, реших да мина на вариант "наем".

"Наполовина" или "по договорка"

Представа за това до каква степен са били раздути разходите за поддръжката на палмите според договора, подписан от Кирил Йорданов, дава и друг епизод от разказа на Василева.

"Имах два разговора с Иван Портних, казва тя. Първият беше месец преди 11 ноември, когато получих предизвестието за прекратяването на договора си с община Варна. Вторият - седмица преди това. Портних ме извика и попита: "Какво ще правим сега с тези палми?" Отговорих му, че така или иначе те вече са факт и трябва да бъде договорена сума, която би отговаряла на възможностите на общината в този момента. Вие ще предложите нещо, аз ще предложа нещо напред-назад и така ще стигнем до решение, казах му. Той обаче беше решил, че трябва да се скараме. Отговорът му беше:" Така не става! Ние с вас явно няма да се разберем!"

Последният опит на "Ерика ко" да договори нова цена за поддръжка на палмите е писмо, което компанията изпраща до Иван Портних на 26 ноември м.г. Предложението, което то съдържа, е договорната цена за целогодишна поддръжка на финиковите палми по договора от 2008 г. да бъде редуцирана на 110 хил. лв. без ДДС. На практика това означава намаление с почти 50%.

"Портних обаче беше решил, че трябва да се скараме. А при това положение разбирателство е невъзможно", казва Даниела Василева.

Това не е краят

Според управителя на "Ерика ко" решението за прекратяване на договора за доставка и обслужване на палмите, поръчани от Кирил Йорданов, е "популистко и незаконно".

"Договорът не предвижда неустойки при преждевременно прекратяване, казва тя. Но това важи само ако аз съм обявена в несъстоятелност или ако системно не съм изпълнявам задълженията си. В същото време Иван Портних публично съобщи, че прекратява договора, защото цената му се струва прекалено висока. Само че такава възможност този договор не предвижда. При това положение с проблема трябва да се занимават моите юристи."

В края на април палмите отново ще заемат позиции по улиците и площадите на Варна. И ще напомнят не за "началото на миналия век", а за петнадесетте години, през които градът беше управляван от бившия си кмет Кирил Йорданов.

Латинското название на палмите, които той му завеща, е Phoenix Canariensis (Канарски феникс). Скоро след като умре, дървото "възкръсва" в множество нови издънки. Затова в ботаниката видът е смятан за агресивен – разпространява се бавно, напредва незабелязано и става видим едва когато вече е завзел територията си.

СТОЯН СТОЯНОВ - ШВЕЙЦАРИЯ / ИЗЛОЖБА - АКТИВ-АРТ - ФЕВРУАРИ-2014.













%windir%\network diagnostic\xpnetdiag.exe



















ВАРНА СИ ОТИВА - Неизвестен автор - ФБ-18.02.2014.


























четвъртък, 13 февруари 2014 г.

NOTE BENE - 13.02.2014.

ДАМИ И ГОСПОДА,

СТАВА ИЗВЕСТНО, КАКВО, 
ЧЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ТЕКУЩАТА КАМПАНИЯ „ВАРНА – СТОЛИЦА НА КУЛТУРА – 2019.“,
ПРЕДСТОИ ВЪВЕЖДАНЕ НА МОБИЛНИ СУГЕСТИВНИ ПРАКТИКИ,
ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ КАНДИДАТСТВАНЕ С ПРОЕКТ ПРЕД ФОНДАЦИЯ „БЛУМБЪРГ“;
С ФОКУС – ПОДРАСТВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ НА ВАРНА-ГРАД.
ПОЧТИТЕЛНО МОЛИМ, ЩОТО ДА ИЗСЛЕДВАТЕ И УСТАНОВИТЕ:
ПРАКТИКУВАТ ЛИ СЕ – НЕСАНКЦИОНИРАНИ ПО НАДЛЕЖЕН ПЪТ -  
СУГЕСТОЛОЖКИ ПРАКТИКИ ВЪВ ДЕТСКИ ГРАДИНИ 
И УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ ВАРНА И ВАРНА-ГРАД.

С уважение и респект: инж. Богомил Костов АВРАМОВ, ЕГН-370817….

събота, 8 февруари 2014 г.

ГРАДЪТ, поема, Хеми ВАРНАЛИУС / THE TOWN, poem, Hemy VARNALIUS

C) 2012-BOGOMIL KOSTOV AVRAMOV-HEMY 
ТЪНКА ЛАЙСНА
- РАЗКАЗ-
БОГОМИЛ КОСТОВ АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ

КОГАТО ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ПРИКЛЮЧИ, ЧЕ ДА ПРОДЪЛЖИ МЕЖДУ ХОРАТА, УСЕТИ СЕ СВЕТОВНА СВОБОДА. (ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ – ПОДИР ТОВА МРАК – ЩОМ САКАШ!) ВСЕКИ МОЖЕШЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ИЛИ ЗАХВАНЕ ЗАНАЯТ И БИЗНЕС. ДОРИ ИЗЛЕЗЛИТЕ ОТ ПАНДИЗА. ТАКА СТОРИ БАТИ ИЦО ХАДЖИПОПОВ. ПОТОМЪК НА ДРЕВЕН ВАРНЕНСКИ РОД. ЗАВЪРШИЛ С ОТЛИЧИЕ ПРОЧУТОТО „ДОЙЧЕ ШУЛЕ“. (ГИМНАЗИУМ ПЪРВИ - ДВАНАДЕСЕТИ!) ОЩЕ НА ДЕСЕТИ СЕПТЕМВРИ, (10.09.1944.!), ЯВИЛ СЕ ВЪВ ВАРНЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА КОМЕНДАТУРА. (ПРЕДВАРИЛ!) ГОТОВ ДА СЕ ПОСТАВИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА НОВАТА ВЛАСТ. ЗЕР И ТОЙ Е БЪЛГАРИН-СЛАВЯНИН. ДОКАТО ГО ПОДПИТВАТ, ЗА МАЙКА И ТАТКО, ЯВИЛ СЕ МАХЛЕНСКИЯТ БРАННИК, С АВТОМАТ ПРЕЗ ШИЯ.. СПЕШНО ПРЕБОЯДИСАН В ПАРТИЗАНИН. (СТАНАЛ БРАННИК ПО НАРЕЖДАНЕ НА ПАРТИЯТА - ХА ДЕ!?!) ТОЙ Е ОТ ДОЙЧЕШУЛЕ, КАЗАЛ ТОЗИ НАКЪРВАВЕН ХУЛИГАН. И ХАЙДЕ, БАТЕ ИЦО, НА „НАРОДЕН СЪД“. И ХАЙДЕ, ДВЕ ГОДИНИ ВЪВ ВАРНЕНСКАТА ПАНДЕЛА. ПОДИР ТОВА – ПРАВИ ЩО ЩЕШ. ВЛАСТТА Е НАША – РАБОТА САМО ЗА СЪПАРТИЙЦИ.
БАТЕ ИЦО ХАДЖИПОПОВ, БЕ КАДЪРЕН МОМЪК. ЗАВРЯ СЕ НА ЕДИН ТАВАН. ЗАПОЧНА ПРОИЗВОДСТВО НА КОПЧЕТА. С МАЛКА ПРЕСА СИ ГИ ПРОИЗВЕЖДАШЕ ОТ КАОЛИН. РАЗСТАВЕНИ ВЪРХУ ОГРОМНИ ЛАМАРИНЕНИ ТАВИ, КОПЧЕТАТА БИВАХА БОЯДИСВАНИ РАЗНОЦВЕТНО. МАХЛЕНСКИТЕ ЖЕНУРЯ ПРЕОДОЛЯВАХА СЛЕДВОЕННАТА КУПОННА КРИЗА, ПРИШИВАЙКИ С ИБРИШИМ ПО ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ КОПЧЕТА ВЪРХУ СПЕЦИАЛНО ОТПЕЧАТАНИ ФИРМЕНИ „ТАБЛЕТИ“. (ПЛАЩАШЕ ИМ ПО НЯКОЙ ЛЕВ.) КАРТОНИТЕ ОТИВАХА ЗА ПРОДАЖБА ПО БЕЗБРОЙНИТЕ ЧАСТНИ МАГАЗИНЧЕТА НА БУЛЕВАРД „ВЛАДИСЛАВ“. КЪДЕТО ЗИМЕ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИЗКАРВАХА ПРЕД ВХОДА МАНГАЛИ С ДЪРВЕНИ ВЪГЛИЩА. ДА СЕ ТОПЛЯТ, ДОКАТО ОБСЪЖДАТ СВЕТОВНИТЕ БЪРКОТИИ. ЗАЕДНО С МИНУВАЧИТЕ. С НАВЛИЗАНЕ НА ВНОСНИ ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ, ТОЗИ ДРЕБЕН БИЗНЕС БЕ ЛИКВИДИРАН. ЗАЕДНО С РЪЧНОПЛЕТЕНИТЕ ПРОЧУТИ ВАРНЕНСКИ МЪЖКИ ЖИЛЕТКИ. НА МОДА ДОЙДОХА ВАТЕНКИ С БАКЕЛИТОВИ КОПЧЕТА СЪС ЗВЕЗДА.
БАТЕ ИЦО ХАДЖИПОПОВ НЕ БЕ ЧОВЕК ЗА ОТЧАЯНИЕ. ПРИБРА СИ КОМПРЕСОРА И ПИСТОЛЕТА ЗА БОЯДИСВАНЕ, И СЕ НАМЕСТИ В ЗАДНИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ НА КООПЕРАТИВНАТА БАКАЛИЯ НА БАЙ РУСИ. ЗАПОЧНА ДА ПРЕБОЯДИСВА ВЕЛОСИПЕДИ. ТРАНСПОРТЪТ ВИНАГИ Е ПРОБЛЕМ, ЗА ТОЗИ ЧЕРНОМОРСКИ ГРАД. ОТВОРЕНИТЕ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ИЗИСКВАХА РАБОТА ОВРЕМЕ. (ИНАЧЕ - КЪШ!) НАРОДЪТ ВАРНЕНСКИ ИЗВАДИ НЕКОНФИСКУВАНИТЕ СТАРИ ВЕЛОСИПЕДИ ОТ МАЗЕТАТА. БАТЕ ИЦО БЕ С ВРОДЕН НЮХ ЗА МАРКЕТИНГ.
ПРЕБОЯДИСВАНЕТО НА ВЕЛОСИПЕДИ НЕ Е НИКАК ПРОСТА РАБОТА. МАКАР СОБСТВЕНИЦИТЕ ДА ГИ ДОНАСЯХА НАПЪЛНО РАЗГЛОБЕНИ. СТАРАТА БОЯ СЕ ИЗСТЪРГВАШЕ. ТОВА ПРАВЕХМЕ, С НОЖ ОТ НОЖОВКА, НИЕ, БЕЗКРАЙНО ЛЮБОПИТНИ ДЕЧУРЛИГА. ПЛАЩАШЕ СЕ НА ПАРЧЕ. СЛЕД ТОВА РАМКИТЕ, КАЛНИЦИТЕ И КАПЛИТЕ НА ВЕЛОСИПЕДИТЕ, ОТИВАХА В БОЯДЖИЙНОТО ОТДЕЛЕНИЕ. БАТИ ИЦО СВЪРШВАШЕ СВОЕТО. ПРЯСНО БОЯДИСАНИТЕ ВЕЛОСИПЕДНИ ЧАСТИ ВНИМАТЕЛНО ПРЕНАСЯХМЕ, ДО ФУРНАТА НА БАЙ СПИРО МАКЕДОНСКИ. ВМЕСТВАШЕ ГИ С ОХОТА, МЕЖДУ ГЮВЕЧИ С ДОМАШНИ ЯСТИЯ И ТАВИ С ВИТИ БАНИЦИ. (МАЙКИТЕ ПОДДЪРЖАХА ИЩАХ, ДА СЕ ВЪРТЯТ ИЗ КЪЩИ. ДАНО СЪХРАНЯТ ДОМ И ОГНИЩЕ.) КОГАТО БОЯДИСАНОТО СЕ ИЗПЕЧЕШЕ, ВРЪЩАХМЕ ГО В БОЯДЖИЙНОТО. С НЕГО СЕ ЗАЕМАШЕ БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ.
БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ БЕ КВАРТАЛНИЯТ ХУДОЖНИК. УСПЯЛ НА ШАНЗ-ЕЛИЗЕ – ПРЕДИ ВОЙНАТА. ПОЛЕЖАЛ ВЪВ ФАШИСТКИ ДРАНГОЛНИК. ОТЪРВАЛ КОНЦЛАГЕР. ЗАВЪРНАЛ СЕ, ЗА ДА СТРОИ СОЦИАЛИЗЪМ. НЕЗАБАВНО ОБЯВЕН ЗА ЛУД. НАРИСУВАЛ МЕСТНИЯТ ГЛАВЕН ПАРТАЙ-ГЕНОЗЕ, НА ДРЕБНИ ЖИВОПИСНИ ЦВEТНИ ТОЧИЦИ. (НИМА Е НОРМАЛНО!?!) В ПЕРИОДА 1945-1947, БЕЗБРОЙ УПРАВНИ ХОРА РАЗПРОДАДОХА ИМУЩЕСТВО В СТРАНСТВО. ПРЕВЕДОХА ОГРОМНИ СУМИ В БНБ. ПА СЕ ЗАВЪРНАХА В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ. ДА СТРОЯТ СОЦИАЛИЗЪМ. ДВЕ БОЛШЕВИШКИ ОБМЕНИ НА ЛЕВ И ВАЛУТА ИМ ВИДЯХА СМЕТКАТА.
БАТИ ИЦО ХАДЖИПОПОВ, БЕ ОБЗАВЕЛ БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ С КУТИЯ ЧЕТКИ, НАРИЧАНИ „ШЛЕПЕР“. С ТЯХ БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ ПРОКАРВАШЕ БЕЗКРАЙНИ ЗЛАТНИ ЛАЙСНИ ПО РАМКА, КАЛНИЦИ И КАПЛИ. ПРАВЕШЕ ГО СТАРАТЕЛНО ЗАМИСЛЕН. НЕ ПРЕСТАВАШЕ ДА ТАНАНИКА. ПОНЯКОГА В СЪПРОВОД НА КИТАРА, ПЕСНИЧКА.
 ДРЪН-ДРЪН-ДРЪН,
ТЪНКА ЛАЙСНИЧКА ЗА СЪН;
ДРЪН-ДРЪН-ДРЪН,
И НАВЪТРЕ – И НАВЪН. 

ЩОМ СТАВАШЕ ДУМА ЗА ВЕЛОСИПЕД НА НЯКОЙ НОВОИЗПЕЧЕН КВАРТАЛЕН ОФ-ПРЕДСЕДАТЕЛ. ДАЛИ БАТИ ИЦО ПРИГЛАСЯШЕ? НЕ МУ СТИСКАШЕ.
ЩОМ ЗАПОЧНАХА ДА ПОСТЪПВАТ ВЕЛОСИПЕДИ ОТ ВНОСМАРКА „МЬОВЕ“, И ТОЗИ ХУБАВ ЗАНАЯТ ЗАПАДНА. ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ВЪРТЯТ СОБСТВЕНИЦИ НА СТАРИ ЛЕКИ КОЛИ. (БЕНЗИНЪТ ВСЕ ОЩЕ БЕ С КУПОН. ПЪК МЕРАКЛИИТЕ - НАМИРАХА.) ОКАЗА СЕ ДОСТА ЕДЪР БИЗНЕС. ЗАЕДНО, С БОЯДИСВАНЕТО НА ДИМОХОДНИ ТРЪБИ ЗА "ПЕРНИК"-ПЕЧКА. ПОМНЯ НЯКАКЪВ НАПЕРЕН ГОСПОДИН С БОМБЕ. УСИЛНО КАНДАРДИСВАЩ БАТИ ИЦО. ЩОТО, ДА ВЛЕЗЕ С ЦЯЛОТО СВОЕ ОБОРУДВАНЕ И ПРОИЗВОДСТВЕН ОПИТ, В МЕСТНИЯТ ПРОМКОМБИНАТ. (ТИ СИ ПОСЛЕДНИЯТ ЧАСТНИК!) КЪДЕТО ЩЯЛ ДА СИ ВЪРТИ СИНДЖИРЧЕ. ДОКАТО НАПРАВЛЯВА, КОНТРОЛИРА И ДОКЛАДВА ТАМ, КЪДЕТО ТРЯБВА, КАТО КАК ВЪРВИ РАБОТАТА ПО ПРЕБОЯДИСВАНЕ НА СТАРИ ВЕЛОСИПЕДИ, ЛЕКИ КОЛИ И КЮНЦИ. БЪЛВАНИ ОТ ИЗЦЯЛО НОВ ЗАВОД ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРОИЗВОДСТВО НА КЮНЦИ. ПОСТРОЕН НА ДЪРЖАВНА ВЕРЕСИЯ.. В ИМЕТО НА БРАТСКАТА И НЕПОКЛАТИМА ДРУЖБА МЕЖДУ НАРОДИТЕ НА СССР, АРМЕНИЯ, НРБ И ЦЕЛИЯТ ОСТАНАЛ НАСТОЯЩ И БЪДЕЩ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СВЯТ. 
БАТИ ИЦО ХАДЖИПОПОВ НЕ ПРЕСТАВАШЕ ДА ОТКАЗВА.(МНОГО ТЪНКА ЛАЙСНА СЪМ ЗА ВАС!) НО, ЩОМ БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ СЕ СПОМИНА, КАНДИСА.

ЗА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН НА ПОЛИТИЧЕСКО СПОКОЙСТВИЕ, БАЙ ЛУКА МЕЦЕНАТ БЕ ПОДАРИЛ НА НОВАТА ВЛАСТ СВОЯТА СИ ПОТОМСТВЕНА КЪЩА. (НЕКА ИМА "МУЗЕЙ НА ФРЕНСКОТО ИЗКУСТВО"!) НЕЗАБАВНО УСТАНОВИЛ, КАК В НЕЯ СЕ Е НАТАМАНИЛ, И ЩАСТЛИВО СИ ЖИВУРКА, МЕСТЕН ПАРТИЕН ВЕЛМОЖА. ИЗЧАКАЛ ДА СТЕГНЕ БЕЛОГРАДСКАТА ЗИМА. ЗАПИЛ СЕ ДО ДУПКА. ЛЕГНАЛ НА ПРАГА – И УМРЯЛ. 
ПОЗАКЪСНЯЛАТА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ МИНА НА А-БАКАЛЪМ.НА БАТИ МИ ИЦО ХАДЖИПОПОВ МУ НАЗНАЧИХА ПОМОЩНИК. ДА ГО ЗАМЕСТИ ЩОМ НАПУСНЕ. БЕ НЕИЗБЕЖНО. (МНОГО ТЪНКА ЛАЙСНА СЪМ ЗА ВАС!) НАЗНАЧИХА ГЛАВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ, КАСИЕР И НОРМИРОВЧИК; ДВАМА ЩАТНИ ЛЕШПЕРИ ДА ЗАМЕСТЯТ МАЛЧУГАНИТЕ-РАЗНОСВАЧИ НА ВЕЛОСИПЕДИ ОТ РАБОТИЛНИЦАТА ДО ФУРНАТА И ОБРАТНО; ТУРНАХА БУДКА С ПОРТИЕР И ТЕЛЕФОН ДА ОХРАНЯВА НАТРУПАНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО БОГАТСТВО. ПАРТИЙНАТА ЯДКА СЪС ЩАТЕН ПАРТИЕН СЕКРЕТАР БЕ СФОРМИРАНА В ДЪЛБОК ПОЛУЛЕГАЛЕН РЕЗЕРВ. БАТИ ИЦО ИЗБЯГВАШЕ ПАРТИЙНИ СЪБРАНИЯ. (ТЪНКА ЛАЙСНА СЪМ ЗА ВАС!) СЧИТАЙКИ, ЧЕ Е ЧИСТО ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ. ДА СЕ ПРАВИШ, ЧЕ РЕШАВАШ СВИШЕ ПРЕДРЕШЕНИ НЕЩА. НАЙ-ХАРЕСВАШЕ САМОРЪЧНО ДА БОЯДИСВА. СЕГА ТОВА ВЪРШЕХА, ПРЕЗ КУП – ЗА ГРОШ, СЪМНИТЕЛНИ НЕПОЗНАТИ. БАТИ ИЦО ПОПОВ, ПОТОМЪК НА ЗНАМЕНИТА ВАРНЕНСКА ФАМИЛИЯ, НАПУСНА. (ТЪНКА ЛАЙСНА СЪМ ЗА ВАС!) ВЗЕМАЙКИ ПОД МИШНИЦА КУТИЯТА СЪС ШЛЕПЕР-ЧЕТКИ. ЗАЯВЯВАЙКИ ГЛАСНО: „С ТЪНКА ЛАЙСНА НАЦИЯ НЕ СЕ ДЪРЖИ“. БЯХА МУ СЕ ИЗСМЯЛИ.

The End
27.12.2012/4:34:38 сл. об.

вторник, 4 февруари 2014 г.