петък, 6 февруари 2009 г.

A GRISSLY SCENARIO - JOHN UPDIKE ALSO GO ON, by Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY

България над всичко
Прегледи: 133 - Коментари: 2
Гризли сценарио - Джон Ъпдайк също си отиде
Гризли сценарио - Джон Ъпдайк също си отиде
ГРИЗЛИ СЦЕНАРИО - ДЖОН ЪПДАЙК СЪЩО СИ ОТИДЕ
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ


ОЩЕ ЕДНО ГОЛЯМО АМЕРИКАНСКО СЪРЦЕ ПРЕСТАНА ДА ТУПТИ - ДЖОН ЪПДАЙК, лауреат на наградата ПУЛИТЦЕР - често предхождаща НОБЕЛОВАТА. Неговите стряскащи с отчайващата си алиенация романи в началото на седемдесетте години, у нас най-напред пристигнаха в руски превод. Руският мисловен авангард успяваше да приповдигне желязната завеса в името на мира и взаимното разбирателство чрез наука, изкуство и култура. Наистина РУСИЯ не корени в АМЕРИКА, но обратното е валидно. Един от последните мохикани на писаната реч, пропуснал да преподава в престижни университети, каквато е досадната практика на литературен изолационизъм от проблематиката на масите понастоящем. Сиреч един истински писател. Стартирайки в началото на петдесетте, ЪПДАЙК успя да бъде автор на шестдесет книги, и да спечели едва ли не всяка литературна награда - при това две ПУЛИТЦЕР, ("ЗАЯКО БЯГАЙ!" и "ЗАЯКЪТ РАЗПУСКА"), КАКТО И ДВЕ национални литературни награди. Под неговото перо излязоха романи ,къси разкази, есеистика, поеми и критицизъм, както и мемоарната "САМООСЪЗНАВАНИЯ".

Неговите герои се въртят в затвореният кръг на предградията на големите мегаполиси, всред секс, терзания и тревоги.

РОДЕН ПРЕЗ 1932 г., ЪПДАЙК с точно перо описва годините на ВЕЛИКАТА ДЕПРЕСИЯ на ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, на СЛЕДВОЕННИЯ ДУХОВЕН ВАКУУМ изпълнен с ИДЕАЛИСТИЧНИ ПОМИСЛИ И РАННИ НЕСПОЛУЧЛИВИ БРАКОВЕ. Той е пряка опозиция на ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА, яростен защитник на ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА, насмешлив коментатор на мачове по АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ, с което литературно се родее с ПАПА ХЕМИНГУЕЙ. Злостно упрекван от НОРМАН МЕЙЛЕР, като автор за тълпи без специални литературни познания - и нещо по-лошо - без възпитание. Сякаш именно поради това, миналата година на ЪПДАЙК бе присъдена една съвсем специална британска награда - BAD SEX IN FICTION PRIZE.

РОДЕН В РИЙДИНГ, ПЕНСИЛВАНИЯ, израстнал в протестантската общност на ШИЛИНГТЪН, ПЕНСИЛВАНИЯ, където молитвите отправяни към ГОСПОД-БОГ са основен елемент от всички учебни програми, той остава вярващ до краят на своя живот, без да бъде имунизиран за съмнения. Един от онези странни верующи на двадесети век, които не престават да поставят дори ГОСПОД-БОГ под съмнение. Ние не преставаме да си припомняме първата изненада от "ЗАЯКО БЯГАЙ!", и от нейната стряскаща - за онези сковани времена - по декадентски натуралистична откровеност, зад която все пак прозираше вярата в ГОСПОД-БОГ УНИВЕРСАЛНИЙ.

ПРЕЗ 1954 г. ДЖОН ЪПДАЙК се дипломира в Харвард. Предложена му е едногодишна стипендия за изучаване на живопис в РЪСКИН СКУУЛ в ОКСФОРД. Престоят му в СТАРА АНГЛИЯ е плодотворен. Тук той среща и, е обсебен от своя си литературен идол Е. Б. УАЙТ, предложил му сътрудничество в известното THE NEW YORKER, където се подвизава рецензирайки чужди книги. Тук ЪПДАЙК успява да публикува ред къси разкази под редакцията на РОДЖЪР ЕЙНДЖЕЛ.

КЪМ КРАЯТ НА 1950 г., ВРЕМЕ НА ДЪЛБОК ДУХОВЕН МРАЗ, ЪПДАЙК вече има зад гърба си сборник с разкази, книга с поезия и своя пръв роман "ПАНАИР В БЕДНЯШКАТА КЪЩА", последван от първия роман за ПОБЕГНАЛИТЕ ОТ ЖИВОТА ЗАЯЦИ. Неговата последна книга "СЪЛЗИТЕ НА МОЯ БАЩА И ДРУГИ ИСТОРИИ", се очаква да излезе едва към края на тази година.

НАХЛУВАНЕТО НА ДИГИТАЛНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ го опечалява. ДЖОН ЪПДАЙК определя настоящата инвазия, като подчинена на "ГРИЗЛИ СЦЕНАРИО". Без да престане да твърди, че "ХАРТИЕНАТА КНИГА Е НЕПОВТОРИМА СРЕЩА В ТИШИНА МЕЖДУ ДВЕ ДУХОВНОСТИ".
Потребител:
Коментар:

1. Потребител: Помня неговите разкази за Дата: 2009-01-30 00:34:16
американското училище. Сега и у нас е точно така. Значи сме около 20-30 години след Америка.

2. Потребител: Антимий Вторий Дата: 2009-01-30 10:17:33
Всъщност бяхме я изпреварили!

BLACK AND WHITE - A FRAMCOPHONE GENOCIDE, by Hemy VARNALLLLLIS

България над всичко
Прегледи: 148 - Коментари: 1
Черно на бяло - Франкофонски геноцид

Черно на бяло - Франкофонски геноцид

(C) 2008 - Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY

ЧЕРНО НА БЯЛО - ФРАНКОФОНСКИ ГЕНОЦИД
от
Хеми ВАРНАЛИС

МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РУАНДА, е подготвило драматичен доклад от над 500 печатни страници, представен, за даде под съд най-изначалната, най-чистата и най-святата от всички съвременни републики - РЕПУБЛИКА ФРАНЦИЯ. Не е известно до къде е стигнала работата в МЕЖДУНАРОДНИЯ ТРИБУНАЛ В ХАГА, от месец август 2008 г. до сега. Подобна информация върви под прикритие. Докладът черно на бяло доказва, как високопоставени френски чиновници са знаели за предстоящият геноцид на народа ХУТУ над народа ТУТСИ през 1994 г., без нищо да сторят за да го предотвратят. Нещо повече. Французи са участвали в подготовката на т.н. ЕТНИЧЕСКА МИЛИЦИЯ ХУТУ, пряко вземаща участие в многогодишната гражданска война. Докладът успява и доказва пряко участие на френски военни части от специализирания за колониална война ЧУЖДЕСТРАНЕН ЛЕГИОН. Разбира се, официален ПАРИЖ своевременно опроверга обвиненията на РУАНДА и ги окачестви като "неприемливи".

КОГАТО на 06.04.1994 г. при авиационна катастрофа загива особено популярният президент на страната ЖЮВЕНАЛ ХАБИАРИМАНА, по националност от ХУТУ, вината бива прехвърлена върху мигриращото по границата РУАНДА-БУРУНДИ малцинство тутси. В резултат, ТУТСИ биват подложени на поголовен геноцид, и почти бяха избити до крак. ООН ВСЕ ОЩЕ ВОДИ РАЗСЛЕДВАНЕ - КАРТИНАТА Е ВСЕ ПО-УЖАСЯВАЩА. Днес се правят опити да се изясни, дали катастрофата не е причинена от ХУТУ-ЕКСТРЕМИСТИ. Катастрофата даде начало на тотални военни действия, при които загинаха над 800 000 невъоръжени ТУТСИ, а още 2 000 000 напуснаха страната. Френските легионери доказуемо бяха обвинени в изнасилвания и терор. Както вече сме писали другаде, конфликтът ТУТСИ-ХУТУ продължи повече от дузина години, докато през 1994 г.- за 100 дни достигна трагичен апогей. Тоталното клане се смята за най-скоростният геноцид в историята на света. Двете племена са всъщност две социални групи - и едва тогава различни народи, говорейки един и същ език - езикът КИРУНДИ. Позакъснялото по политически причини обвинение срещу ФРАНЦИЯ визира 33 представители на официалните фенски власти, включително покойния президент Франсоа МИТЕРАН, бившите министър-председатели Доминик Дьо ВИЛПЕН и Едуард БАЛАДЮР, както и министъра на външните работи на ФРАНЦИЯ - Ален ЖЮППЕ - днес висока клечка в партията "СЪЮЗ ЗА НАРОДНО ДВИЖЕНИЕ" на Никола САРКОЗИ.

СТРАННО, но е факт. МЕЖДУНАРОДНИЯТ СЪД в ХАГА бе изключително експедитивен по проблемите на бивша ЮГОСЛАВИЯ. В случая - не е известно да се е задвижил.
Потребител:

Коментар:

1. Потребител: Един човек Дата: 2009-01-23 14:46:47
Там голяма вина имат и САЩ. ЦРУ също се съюзи с хуту по време на конфликта. Помагаха с оръжие, информация и пр. Но основна вина има /екс/митрополията Франция.

GREECE BATTLE OURS COSTADINKA extract from EMIGRANT.BG

България над всичко
Прегледи: 100 - Коментари: 3
Гърция въстана за Костадинка

Гърция въстана за Костадинка

Гърция въстана за Костадинка

Събота, 24 01 2009 14:00:08 GMT

Диляна Байрактарова

Гърция въстана заради залятата с киселина Костадинка Кунева. Хиляди гърци се събраха в Атина, Солун и Янина, за да подкрепят българката, която все още е в болница с тежки поражения по лицето и тялото. В столицата дори се стигна до яростни сблъсъци между демонстранти и полиция. Протестът в Атина беше организиран от Работническите синдикати в Гърция. Той започна от Атинския университет и бе поведен от Елена Дичева - майка на Костадинка, и нейните колежки, които носеха голямо платно с надпис: "Убийците на Костадинка Кунева ще платят. Да се затворят фирмите, търгуващи с хора".

Стотици синдикалисти и работници от различни сектори, студенти, анархисти и имигранти се събраха в четвъртък в 18 ч. пред Атинския университет, за да протестират в знак на солидарност и подкрепа към Костадинка, която само преди месец беше нападната и залята с киселина.
Лозунгите, които демонстрантите носеха по време на шествието, имаха преки послания към управляващите в Гърция: "Костадинка, не си сама", "Робовладелският тероризъм няма да продължава", "В очите сярна киселина, куршуми в телата, войната я живеем всеки ден тук". Влася Папатанаси от синдикатите със сълзи на очите поздрави демонстрантите. Към присъстващите тя се обърна с думите: "Ние искаме тя бързо да се върне при нас, в нашите редици и да се борим заедно. Едно е сигурно и ясно, че днес гласът на Костадинка не е тук, но всички ние сме с нея".

По-късно протестиращите се отправиха към министерството на заетостта. Полицейските сили бяха затворили улиците и охраняваха входа на министерството. Напрежението ескалира, когато част от демонстрантите започнаха да хвърлят камъни, коктейли "Молотов" и шишета срещу полицаи пред входа на министерството на заетостта. Екипите на частите за борба с безредиците отговориха на нападението със сълзотворен газ, като се опитаха да избутат групата. При инцидентите са опожарени пет автомобила, а три банкови клона са пострадали. Веднага бе прекъснато движението по двете посоки на централния булевард "Пиреос", свързващ центъра на столицата с Пирея. Демонстрантите подпалиха по пътя си кошчета за отпадъци и счупиха витрините на три магазина. От сблъсъците пострада журналистка, която отразяваше събитията. Пострадалата бе откарана незабавно в болница. В подкрепа на българката хиляди излезнаха и по улиците в Солун и Янина. Демонстрациите там обаче бяха без инциденти.

От синдикатите изискаха държавата да се ангажира и да поеме разходите за възстановяване на здравето на българката, както и пенсиониране с пълни права. Върховният орган на синдикатите призовава членовете си и работниците да подкрепят финансово Костадинка до пълното възстановяване на здравето й.

Диляна Байрактарова
издател на в. "Български глас"

Препечатваме тази статия от свидетели от първа ръка благодарение на нашия доброволен сътрудник Богомил Аврамов. Едно сравнение с България се набива веднага.




Потребител:


Коментар:

1. Потребител: Коректор Дата: 2009-02-03 22:34:51
Какво прави в Гърция, какво търси там ако беше в България нямаше да пострада. А там експлоатацията над българите е невероятна. Ние не сме организирани в чуждите държави. Албанците са като един там. Българска простотия и близачество.

2. Потребител: Севастократор Калоян Дата: 2009-02-04 00:06:41
Можем само да се учим от гърците как защитават гражданските си права. Ние в България сме 45 години по-назад в демокрацията. В Париж също не си свалят гащите, а атакуват институциите. Даже и черните го правят. Само ние сме мишки. Но гърците са добър пример.

3. Потребител: "Попара с боб и чушк Дата: 2009-02-04 12:13:55
БЪЛГАРИЯ - "Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"..."Попара с боб и чушки"... Защо ли? ... ЗАЩОТО ИСКРЕННИЯТ НАЦИОНАЛИЗЪМ СИСТЕМНО БИВА ПОТУШАВАН. ТОВА - ЧЕ НЯКАКЪВ СИ НОВОБОГАТАШ РАЗВЯЛ БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ НА ЗАГРАБЕНИЯТ ЧРЕЗ ЛОВКО ЛИХВАРСТВО АПАРТАМЕНТ В ЦЕНТЪРА НА ВАРНА - НЕ Е НИКАКЪВ НАЦИОНАЛИЗЪМ!, EXTRACT