сряда, 22 октомври 2008 г.

FORTY YEARS THE VARNA PALACE OF SPORT AND CULTURE, by Bogomil K AVRAMOV-HEMY

40 ГОДИНИ Варненски дворец на спорта и културата

(c) 2008 - Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ВАРНЕНСКИ ДВОРЕЦ НА СПОРТА И КУЛТУРАТА
от
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

ЕДНО ПРЕКАЛЕНО СКРОМНО ТЪРЖЕСТВО, отбеляза позабравената първа копка на ВАРНЕНСКИЯТ ДВОРЕЦ НА СПОРТА И КУЛТУРАТА. Едно от особените високи завоевания на недалечното съдбовно минало, което се постарахме и - оплюхме. Отречено и забравено от всинца, върху чиито едро раздадени чужди земеделски земи, (Параграф 4!), сега всеки полупросперирал протоселянин вдига своят си Личен Паметник Нерукотворний. Но да! Великолепните неща винаги изглеждат скромно. Дори, когато се нуждаят от спешна реконструкция и ремонт - времето не чака! За тях съществува една единствена оценка - доколко все още функционират безупречно, доколко все още са наши.
ПЪРВАТА КОПКА за постройка на прекрасният ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА И СПОРТА В ГРАД ВАРНА, е сторена на 28.10.1966., а неговото тържествено откриване става на 06.09.1969.. И ето, четиридесет години земно време от тогава. През 1986-1987., във връзка с предстоящото Световно първенство по Художествена Гимнастика, ДВОРЕЦЪТ претърпява реконструкция и разширение. Към днешна дата тук са проведени 19 международни конгреси, между които Световният конгрес на архитектите и Световният конгрес на философите; 73 национални и международни фестивали заедно със Световният Червенокръстки Филмов Фестивал; безброй спектакли, конференции и концерти. Основно залата е предназначена за камерни спортни игри - художествена гимнастика, волейбол и баскетбол, борба, бадминтон и други. Строителната конструкция е удивителна, а покривът държи здраво вече почти половин столетие. От 1990. тук се уреждат специализирани изложения и панаири, за да напомнят, че някога Варна - далеч преди Пловдив и наравно с него, бе Панаирният Град на България. И, което е най-странното - ДВОРЕЦЪТ Е НА САМОИЗДРЪЖКА! Рядко срещано явление при подобни съоръжения.
НЯКОГА, тук бе Варненският Спортен Колодрум, (Първи в страната!), в който се провеждаха ежеседмичните футболни мачове, велосипедни състезания и мотоциклетни на писта. Изграден от железобетон - скъпо удоволствие за онова време, с доброволният труд на колоездачите от колоездачните клубове от цялата страна в началото на тридесетте години на миналият век, той бе законна гордост на варненските колоездачи, начело с незабравимия БАЙ АЛЕКСИ - ЦАРЯТ НА ПЕДАЛИТЕ. Този позабравен спорт за Варна, понастоящем върви на възход, чрез ежегодните инициативи на г-жа Красимира АЛЕКСИЕВА-ПЕТЕРМАН, дъщеря на покойния БАЙ АЛЕКСИ, и търси бъдеще чрез настояще.
ИЗНИКВА ВЪПРОСЪТ - КОЙ БИ СЕ ЗАЕЛ? Да се захване и добави; в непосредствена близост до ДВОРЕЦЪТ НА СПОРТА И КУЛТУРАТА; един модерен спортен колодрум, че варненецът да спортува и откултурва комплексно. Точно на отсрещната страна - зад шосето - има достатъчно място и пространство, докато тунелът е налице.
И, по-бързо, хора!
Виж, че някой реститут изпревари Закон и Време, и вдигне поредна пицария на етажи.